חרדות חברתיות

אנשים רבים סובלים מלא מעט בעיות אשר מוגדרות כחרדות חברתיות בפי אנשי המקצוע מתחומי הפסיכולוגיה והפסיכיאטריה לצורך הענין. על מנת להבין מה הן חרדות חברתיות, קודם כדאי לדעת מה היא בעצם חרדה. ובכן, חרדה מוגדרת כתחושה גופנית ורגשית של חשש, כאשר הסובל מן החרדה לא יודע בעצם מה מעורר את חששותיו. בניגוד לפחד, הגורם לחרדה הוא פנימי. על כן, לפעמים החרדה תוקפת באופן מפתיע, ללא כל הסבר הנראה לעין. חרדות חברתיות, הן חרדות שהחשש העיקרי אשר עולה בהן הוא היותו של האדם לא מספיק טוב. האדם גם יחוש חשש תמידי מביקורת כלפי מעשיו, ויסבול מדימוי עצמי נמוך על פי רוב. לרוב האדם אשר סובל מחרדות חברתיות ידע על כך שהחשש שלו הוא לא פרופורציונלי כלל וכלל, אבל המחשבות ימשיכו באופן חוזר ונשנה בכל מקרה, גם אם לא יקרה שום דבר שעורר חשש זה.

מרכיב ההימנעות

המרכיב אשר הופך חרדות חברתיות לבלתי נסבלות ללא כל צל של ספק, הוא מרכיב ההימנעות. אנשים אשר סובלים מחרדה חברתית ימנעו מהגעה לסיטואציות כאלה ואחרות אשר מעלות בהם חשש כל שהוא כזה או אחר. בתחילה החששות הנפוצים יותר כמו פחד קהל לדוגמא, אבל ישנם צרכים כמו אכילה או השתנה (שלפוחית ביישנית), שבעלי חרדות חברתיות ימנעו מהם, ובכך יפגעו בעצמם. על כן, חשוב מאוד לפנות לאבחון פסיכולוגי במקרה של חרדות חברתיות. אם אתם רוצים לספק לעצמכם אבחון ראשוני לפני קבלת חוות דעת ממומחה מוסמך לפסיכולוגיה, תוכלו למלא מבחנים אשר בודקים חרדות חברתיות באינטרנט. נציין כמובן שזה הוא לא אבחון מדויק, ובכל מקרה חשוב להגיע לקבלת אבחנה מקצועית.

טיפול בחרדות חברתיות

כיום קיימות מספר שיטות לטיפול בחרדה החברתית:

  • טיפול תרופתי – מפחית את החשש מפני אירוע נורא, ואת הסימפטומים של חרדות חברתיות שונות.
  • CBT  – טיפול קוגניטיבי התנהגותי הוא הטיפול המומלץ והיעיל ביותר כיום. הוא עוסק בשינוי דרכי החשיבה ובכך משפר רבות את התמודדות עם אירועים מעוררי חרדות חברתיות.
  • טיפול פסיכולוגי – מתאים כאשר לחרדה יש גוון רגשי.
This entry was posted in בריאות, טיפולים, פסיכולוגיה. Bookmark the permalink.